Samoplačniške zobozdravstvene storitve – zobna ordinacija Gros

E-pošta: info@zobozdravstvo-gros.si 

sl

Paradontologija

Paradontologija

Zdrava dlesen in kost okrog zoba sta kot temelj hiše. Zato je potrebno znati preprečevati vnetje dlesni in izgubo kosti. Le skupaj nam lahko uspe. Zato ne odlašajte.

Kronično vnetje obzobnih tkiv, bolj poznana kot parodontoza, je zelo razširjena bolezen ustne votline in jo ima več kot 90% ljudi. Ker ne boli in dolgo časa ne povzroča hujših težav, jo veliko ljudi spregleda ali pa ji ne posveča pozornosti.

Začne se zaradi nabiranja mehkih oblog okrog zob in na koreninah pod dlesnijo, ki nato kalcificirajo v trdi zobni kamen. Bakterije v teh oblogah povzročajo vnetje dlesni, ki se kaže kot nabrekla, pordela dlesen, lahko pa tudi samo občasno krvavenje dlesni ali ustni zadah. Vnetje dlesni, ki se ne zdravi, sčasoma preide v parodontozo. To je kronično vnetje, ki lahko vodi do popolne izgube kosti okrog zoba, zato zobje postanejo majavi in počasi izpadejo. Ker je proces počasen in neboleč, lahko traja več let preden ukrepamo, takrat pa je velikokrat že prepozno in izguba kosti okrog zob prevelika.

Parodontoza ne povzroča samo izgubo zob, ampak je nevarna predvsem zaradi tega, ker je to kronična okužba, ki ima velik vpliv na zdravje celega telesa. Na milijone bakterij, ki se skrivajo v obzobnih žepkih konstantno sproščajo toksine, s katerimi se mora vsakodnevno boriti imunski sistem. Posebno pozornost morajo zato zdravju dlesni posvečati kronični bolniki, ki imajo oslabljen imunski sistem, vpliv parodontoze pa so ugotovili tudi pri srčnih boleznih, možganski kapi, sladkorni bolezni, pljučnih boleznih, vpliv ima celo na prezgodnji porod.

Kako preprečimo izgubo zob zaradi parodontoze?

Bolezen lahko preprečimo ali zaustavimo z rednimi kontrolnimi pregledi pri zobozdravniku na vsake pol leta in doma z rednim in natančnim čiščenjem zob in obzobnih tkiv. Včasih žal redna in natančna higiena ni dovolj, ker na  nabiranje oblog vpliva tudi sestava sline, prehrana, postavitev zob v ustih, itd. zato je zobozdravnik tisti, ki mora spremljati nalaganje oblog v vaših ustih in vas naučiti pravilne tehnike čiščenja zob.

Pri nas najprej izmerimo globino obzobnih žepkov. Meritev je ročna ali pa ponudimo merjenje z elektronsko digitalno sondo, kjer računalnik nato izriše vse globine žepkov in izračuna tveganje za razvoj parodontalne bolezni.  Glede na izmerjeno stanje se odločimo za potek nadaljnje terapije.

Terapija lahko vključuje:

 • ultrazvočno odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog (zobni kamen)
 • peskanje zob, da se odstranijo zabarvanja in obloge v medzobnem prostoru ter fisurah zoba
 • ročno luščenje in glajenje korenin, kjer so prisotni obzobni žepki in obloge na zobnih koreninah
 • dezinfekcija žepkov z laserjem
 • poliranje zob, da postane zobna površina čimbolj gladka
 • izpiranje ust in žepkov s klorheksidinom
 • impregnacija zob s florom
 • desenzibilizacija zob občutljivih na toplo in hladno
 • aplikacija gela v gingivalne žepke, ki pomaga pri regeneraciji dlesni in obnovi pripoja dlesni h korenini zob
 • učenje pacienta o pravilni tehniki čiščenja zob
 • antibiotična terapija (zelo redko)

Pravilna kombinacija naštetih postopkov in motivacija pacienta dajejo odlične rezultate, če le ni diagnoza postavljena prepozno.

Naročite se
iStock-img
Cleaning teeth with dental floss, perfect healthy tooth
A gorgeous young brunette brushing her teeth in the morning